Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (2023)

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Het moederbord is het hart van de computer. Vroeger was dit een printplaat met insteekopties zoals het werkgeheugen en de geluidskaart. Het moederbord zoals we dat tegenwoordig kennen, is in de jaren ’80 door een ontwerpteam van IBM ontworpen. De ontwikkeling van dit model heeft de manier waarop de verschillende hardwarecomponenten op elkaar inwerken sterk vereenvoudigd waardoor de apparaten compacter gemaakt kunnen worden.

Moederborden zijn een onmisbaar onderdeel van computers en veel andere elektronische apparaten, aangezien de rest van de onderdelen erop is aangesloten. Als je een moederbord wilt kopen, is het daarom belangrijk dat je goed controleert of deze compatibel is met de rest van de onderdelen. Er zijn veel verschillende merken en types verkrijgbaar. Om je te helpen het moederbord te vinden dat het beste bij je behoeften past, vind je in deze shopgids alle informatie die je nodig hebt voor de keuze voor een moederbord.

Belangrijk om te weten

 • Het moederbord is het hart van de computer. De rest van de onderdelen is op het moederbord aangesloten, van de microprocessor, de grafische kaart, het RAM-geheugen en de monitor tot het toetsenbord.
 • Bij het kopen van een moederbord moet je er allereerst zeker van zijn dat deze compatibel is met de processor van de computer. Dit kun je in de productbeschrijving van het moederbord controleren, maar ook op de processor zelf.
 • Of je nou het huidige moederbord van je computer wilt vervangen of je eigen pc in elkaar wilt zetten, het is belangrijk dat je bekend bent met de kenmerken van moederborden om de juiste te kiezen. Het is essentieel dat je de verschillende onderdelen van elkaar kunt onderscheiden zoals de chipset, de CPU-socket, het RAM-geheugen en de verbindingspoorten. In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten om het juiste moederbord te vinden.

Lees ook

 • Monitor 27 inch: Wat zijn de beste producten van (03/23)?
 • Monitor 24 inch: Wat zijn de beste producten van (03/23)?
 • PC behuizing: Wat zijn de beste producten van (03/23)?

Onze selectie: De beste moederborden op de markt

Het moederbord, ook wel het mainbord genoemd, is de verbindende schakel in je pc en biedt plaats aan onder meer de processor, het geheugen en de videokaart. In de loop der jaren is steeds meer functionaliteit in het moederbord ondergebracht. Door het brede aanbod, is het soms lastig het model te vinden dat je nodig hebt. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete moederborden die op de markt verkrijgbaar zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

 • Het moederbord met de beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Het beste moederbord voor gamers
 • Het beste moederbord met AM4-aansluiting
 • Het beste moederbord met 2 HDMI- en 1 Displayport-aansluiting

Het moederbord met de beste prijs-kwaliteitverhouding


Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (1)

59,79 EUR

Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (2)

(Video) TOP 7 Best B550 Motherboards 2023

Meer uitgeven aan een moederbord vertaalt zich niet direct in betere prestaties of hogere framerates.Het moederbord van Asus heeft de perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer betaalbare prijs ontvang je namelijk een betrouwbaar en stabiel moederbord dat compatibel is met meer dan 1.000 componenten en apparaten.

Het Prime A320-moederbord is vervaardigd volgens het toonaangevende 5X Protection III-concept met een uitgebreide hardwarebescherming en beveiliging.

Ga naar boven

Het beste moederbord voor gamers

Compatibel met AMD Ryzen AM4-processors, biedt het MSI MPG X570 GAMING PLUS moederbord een krachtige koeloplossing met een uitgebreid koelsysteem, Frozr-koellichaam en M.2 Shield Frozr. De M.2- en PCle Gen4-connectoren bieden toegang tot een hoge brandbreedte die de systeemprestaties verbetert.

Met dit moederbord heb je een erg snelle game-ervaring. De dubbele kogellagers en gepatenteerde ventilator geven gamers en andere professionele gebruikers de beste moederbordprestaties.

Ga naar boven

Het beste moederbord met AM4-aansluiting


Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (5)

(Video) Top 7 BEST Gaming Motherboards of [2023]

Het ASUS ROG STRIX B450-F moederbord is een echte aanrader voor een krachtige pc met een tweede generatie CPU. Het moederbord heeft een AM4-aansluiting en is geschikt voor AMD Ryzen-processors.

Het onderdeel heeft een snel geheugen en ondersteunt dual-channel DDR3 3200MHz (OC) en NVM Express RAID. De ASUS Aura biedt een volledige RGB-lichtregeling met een verscheidenheid aan praktische presets die kan worden gesynchroniseerd met apparaten uit het steeds groter wordende Aura-assortiment.

Ga naar boven

Het beste moederbord met 2 HDMI- en 1 Displayport-aansluiting


Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (7)

84,99 EUR

Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (8)

(Video) (AMD) Top 5 Best Motherboard in 2023 - 5 Best AMD Motherboard in 2023 - TopJB

Het moederbord van Gigabyte is gebaseerd op de AMD-B450 chipset en ondersteunt AMD-processoren met een AM4-socket. Het moederbord ziet er mooi uit en blijft eenvoudig gekoeld. Het onderdeel heeft 2 DDR4-sleuven voor een geheugen van 32 GB RAM.

Andere kopers raden de aanschaf van dit product aan anderen aan. Een groot voordeel van het onderdeel is de betaalbare prijs. Ook vermeldenswaardig zijn de 2 HDMI- en 1 Displayport-aansluitingen. Dit is een uniek verkoopargument voor AM4 ITX-kaarten.

Ga naar boven

Shopgids: Alles wat je moet weten over moederborden

Als je een moederbord wilt kopen, is het zinvol om de belangrijkste kenmerken van het onderdeel te kennen. Er is immers een grote verscheidenheid aan verschillende modellen op de markt te vinden, ieder ontworpen voor verschillende gebruikersprofielen. Om je te helpen het moederbord te vinden dat het beste bij je behoeften past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit product.

Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (9)

Wat is een moederbord precies?

Het moederbord, ook wel het mainbord genoemd, is een printplaat die de functie heeft om alle componenten van een computer teverbinden en besturen. In zekere zin kan het worden beschouwd als het hart van de computer. Het is daarom erg belangrijk dat je een moederbord met grote prestaties koopt. Vitale onderdelen zoals het moederbord zijn in de losse verkoop van veel hogere kwaliteit verkrijgbaar dan de modellen die grote pc-fabrikanten in hun eigen systemen inbouwen.Diverse chipsets bieden uiteenlopende mogelijkheden, zoals meer aansluitingen of features.

Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (10)

Wat zijn de voordelen van een moederbord als je zelf je pc wilt bouwen?

Het zelf bouwen van een computer biedt een aantal belangrijke voordelen. Om te beginnen is het meestal een goedkopere optie dan het kopen van apparatuur dat van tevoren is gemonteerd. Bovendien kun je zelf kiezen welke componenten je wilt installeren en meer investeren in de onderdelen die je het belangrijkst vindt voor de manier waarop je de computer gebruikt.

Het kan ook zijn dat je wilt profiteren van een onderdeel van je oude computer, van een aanbieding of dat je een tweedehands apparaat wilt kopen. Het bouwen van je eigen pc vereist uiteraard wel minimale hardwarekennis en voldoende tijd voor een grondig onderzoek om de juiste componenten te vinden.

Welke onderdelen zitten er in een moederbord?

Moederborden hebben een aantal basiselementen, zoals de ATX power connector, CPU-socket, RAM-geheugen slots, PCI- en PCI Express uitbreidingsslots, storage connectoren, PS/2-connectoren, grafische connectoren, CMOS-batterij, USB- en netwerkpoorten, BIOS en chipset. Hieronder vind je uitleg over de belangrijkste onderdelen die in een moederbord zitten:

 • ATX-voedingsconnector:De ATX-voedingsconnector is de connector waardoor de hoofdstroom van de bron naar het moederbord komt.
 • CPU-socket: Op dit onderdeel sluit je de processor op aan. Er zijn speciale sockets voor zowel Intel- als AMD-processors.
 • RAM-geheugenslots: Over het algemeen hebben moederbords voor desktops tussen de twee en acht slots. Voor moederborden voor laptops is dit meestal het enige deel van het bord dat uitbreidingsopties bevat.
 • PCI- en PCI Express-uitbreidingsslots: Dit onderdeel kun je gebruiken om nieuwe componenten aan je computer toe te voegen, zoals video- of geluidskaarten. PCI-slots worden tegenwoordig echter al vaak als verouderd beschouwd. Je komt deze dus steeds minder vaak tegen.
 • Opslagconnectoren:Dit is de plek waar onder andere harde schijven, SSD’s en dvd-lezers en -schrijvers verbinding maken.
 • PS/2-connectoren:Met dit onderdeel kun je toetsenborden en muizen aansluiten.
 • Grafische connectoren:Deze connectoren worden gebruikt om monitoren aan te sluiten. Er zijn connectoren die geschikt zijn voor DisplayPort-, HDMI-, DVI- en zelfs VGA-verbinding.
 • USB-poorten:Met de USB-poorten kun je randapparatuur zoals muizen en printers op USB-sticks of externe harde schijven aansluiten.
 • Netwerkpoorten:Hier worden Ethernet-kabels aangesloten om een bekabeld netwerk te gebruiken.
 • BIOS (Basic Input/Output System):Dit is een alleen-lezen geheugen waarin zich de software bevindt die de hardware bestuurt en die fungeert als interface tussen het besturingssysteem en de hardware van de computer.
 • Chipset:De chipset bestaat uit een set kleine circuits die verantwoordelijk zijn voor het coördineren van de informatiestroom van en naar de verschillende belangrijke componenten van het apparaat.
 • CMOS-batterij:Dit is een lithiumbatterij die de stroom levert die nodig is om de BIOS van stroom te voorzien.

Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (11)

Welke moederbordformaten zijn er?

Het is niet verrassend dat hoe groter het moederbord is, hoe meer connectoren en uitbreidingsmogelijkheden het zal hebben. Verder is het belangrijk op te merken dat het moederbordformaat de grootte van de pc-behuizing bepaalt en dus ook van invloed is op het koelsysteem dat je kunt monteren.

Tegenwoordig zijn er tientallen verschillende moederbordindelingen. Elk is ontworpen voor een type computer. De meest voorkomende drie zijn echter: de standaard vormfactor ATX, de middelgrote vormfactor micro-ATX en de kleine vormfactor mini-ITX. Hieronder vind je een tabel die de belangrijkste kenmerken van deze formaten uitlegt.

ATXMicro-ATXMini-ATX
Afmetingen305 x 244 mm244 x 244 mm170 x 170 mm
GebruikHet gebruik is zeer gevarieerd, van spelcomputers tot computers om op te werken.Wordt meestal gebruikt in kantoorcomputers en voor kleine apparatuur.Speciaal ontworpen voor mini-pc’s, kassa’s en alle andere kleine apparatuur.
SlotsMaximaal 7 uitbreidingsslots en 4 slots voor RAM-geheugen.Meestal 5 slots voor uitbreidingskaarten en maximaal 4 voor RAM-geheugen.Meestal 1 uitbreidingskaarten en 2 voor het RAM-geheugen.
VoordelenAangezien dit formaat een groter oppervlak heeft voor geïntegreerde schakelingen, heeft het een groter aantal slots en uitbreidingsconnectoren voor andere componenten.Aanzienlijk goedkoper dan het ATX-formaat.Met dit formaat kun je een pc met een zeer compact formaat bouwen.

Ga naar boven

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Wil je veel gaan gamen met de computer? Of toch liever video’s streamen? De manier waarop je je computer gebruikt is bepalend voor het type moederbord dat je nodig hebt. Als je een moederbord wilt kopen, is het essentieel om rekening te houden met een aantal belangrijke factoren. Om je te helpen bij je keuze, vind je hieronder een overzicht met de aankoopcriteria die volgens ons het belangrijkste zijn. Lees de criteria door en je zult al snel het moederbord vinden dat het beste bij je behoeften past.

 • Formaat
 • Socket
 • Chipset
 • Videokaart

Formaat

Systeemborden zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en formaten. Bij het kiezen van het formaat moet je rekening houden met de manier waarop je de computer wilt gebruiken en nadenken of je in de toekomst het systeem wilt uitbreiden. In eerste instantie raden we je aan om, behalve bij een zeer specifiek gebruik, te kiezen voor een ATX- of micro ATX-formaat. Deze formaten zijn flexibel en bieden voldoende uitbreidingsopties.

(Video) Welk moederbord moet ik nu kiezen? HIER is het antwoord! PC Detective #8

ATX-kaarten zijn compatibel met vrijwel elke pc. Het micro ATX-formaat is ideaal als je budget beperkter is. Maar wat bedoelen we nou precies met een specifiek gebruik? Bijvoorbeeld voor het bouwen van een computer met een waterkoeler met meerdere grafische kaarten en drie of meer opslagschijven, zijn XL-ATX- en E-ATX-vormfactoren geschikt.

Moederbord: Wat zijn de beste moederborden van 2023? (12)

Socket

De socket bepaalt welk soort processor je kunt installeren. Het is daarom essentieel dat je ervoor zorgt dat je een moederbord kiest met een socket die compatibel is met de processor die je gebruikt. Een aantal voorbeelden van de meest voorkomende sockets zijn de LGA 1151 en LGA 2066 van Intel en de AM4 en TR4 van AMD. Dit zijn echter niet de enige sockets die verkrijgbaar zijn.

Voor meer high-end modellen en voor processors voor servers biedt Intel de LGA 2011- en LGA 2011-3-sockets, voor huishoudelijk gebruik de LGA 1151. AMD gebruikt de FM2- en FM2+ sockets voor processors met geïntegreerde graphics en de AM4, AM3 en AM3+ voor thuisgebruik.

Patty McHughLid van het ontwerpteam van IBM en moeder van het moederbord

“Het moederbord is hetgeen dat al het andere bestuurt.”

Chipset

De chipset dient als communicatiecentrum en controller van het dataverkeer van het moederbord. Daarnaast bepaalt het welke componenten wel of niet compatibel zijn met het bord. We kunnen onderscheid maken tussen chipsets die compatibel zijn met enerzijds Intel- en anderzijds AMD-processors. De chipset bepaalt onder andere de maximumsnelheid waarmee het interne geheugen kanwerken. Hieronder vind je een lijst met de populairste chipsets:

 • Intel B360:Dit is een budget chipset die je niet kunt overklokken en die geen RAID-ondersteuning biedt, hoewel wel voor SSD’s.Ideale optie als je een goedkope computer in elkaar wilt zetten.
 • Intel H370:Ook deze chipset heeft niet de mogelijkheid om te overklokken, maar ondersteunt wel RAID- en SSD-schijven. Wordt gebruikt in goedkope moederborden.
 • Intel Z390:Dit is een high-end model. Je kunt er mee overklokken. De chipset is geschikt voor hoogwaardig gamingapparatuur. Het is raadzaam om processors van het K-bereik te gebruiken, evenals RAM-geheugens van 4.500 MHz en lager.
 • Intel X299:Deze chipset vertegenwoordigt het hoogste bereik van Intel. Het is vooral geschikt voor werkstations of computers die worden gebruikt voor de meest veeleisende taken.
 • AMD A320: Dit is een budget chipset van AMD. Het is niet mogelijk om te overklokken of meerdere videokaarten te gebruiken. De set is ontworpen voor de goedkoopste apparatuur.
 • AMD B450: Accepteert overklokken en meerdere grafische kaarten. Het is zonder twijfel een bijzonder interessante optie voor middenklasse gaming-computers.
 • AMD X470:Deze chipset is ontworpen voor high-end gamingapparatuur. Het ondersteunt overklokken en meerdere videokaarten.
 • AMD X399:AMD’s high-end chipset. Ontworpen voor zeer krachtige apparatuur, bijvoorbeeld om te ontwerpen of voor werkstations.

Videokaart

Allereerst moet je ervoor zorgen dat het moederbord dat je koopt compatibel is met de videokaart die je gebruikt. Het belangrijkste onderdeel van moderne grafische kaarten is deGPU, die zoveel mogelijk grafische taken overneemt van deprocessor(CPU). Als je erover denkt om twee of meer kaarten te installeren om de prestaties van de computer te verbeteren, vooral voor het spelen van videogames, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het moederbord de installatie van meer dan één kaart ondersteunt.

Normaal gesproken geeft de fabrikant dit meestal uitdrukkelijk aan. De Scalable Link Interface (SLI) is het Multi GPU-systeem voor videokaarten van Nvidia. Crossfire is het overeenkomstige systeem voor ATI/AMD videokaarten.

Ga naar boven

Samenvatting

Het moederbord is het hart van de computer. De werking van alle andere onderdelen is afhankelijk van dit component. Misschien wil je wel zelf een pc bouwen. Dan is het handig om de kenmerken van de verschillende moederbordsoorten te kennen. Of ben je op zoek naar een nieuw moederbord omdat je oude kapot is gegaan? Dan zul je een moederbord moeten kopen dat compatibel is met de componenten die je al hebt.

Om het juiste moederbord te kiezen moet je rekening houden met belangrijke factoren zoals het formaat van het bord, de chipset en het aantal videokaarten dat het onderdeel accepteert. Ook is het belangrijk om van tevoren mogelijke uitbreidingsopties te overwegen. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om het moederbord te vinden dat het beste bij je behoeften past.

Vond je onze shopgids over moederborden interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welk soort moederbord ze nodig hebben. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: bee32: 72668634/ 123rf.com)

Videos

1. installing an AMD cpu into an Intel motherboard #shorts
(mryeester)
2. Motherboard Form Factors
(PowerCert Animated Videos)
3. WELKE PC VOOR FOTOBEWERKING? - Geschikt voor Adobe Lightroom, Photoshop & Premiere Pro
(Frank Annotee)
4. Intel Motherboard Names Explained!
(WePC)
5. Back Connector Motherboard
(UFD Tech)
6. Kijkersvragen: Wat je moet weten over processors en moederborden
(Tweakers Tech Hub)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated: 01/24/2023

Views: 6087

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.